Зарахування дітей до закладу освіти

1. Зарахування дитини до закладу освіти здійснюється керівником протягом календарного року на вільні місця на підставі заяви одного з батьків дитини, поданої особисто та за формою згідно з додатком до цього Положення (далі – заява). До заяви додаються копія свідоцтва про народження дитини, довідку з місця реєстрації, медична довідка з висновком лікаря, що дитина може відвідувати заклад освіти та інформацією щодо проведення щеплень. У разі відсутності щеплень – додатково подається висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я з інформацією щодо можливості зарахування дитини до закладу освіти.

Якщо один з батьків або дитина має довідку про звернення за захистом в Україні, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту або якій надано тимчасовий захист, та які не мають свідоцтва про народження дитини, дитина зараховується до закладу освіти без подання зазначеного документа. Біженці, особи, які потребують додаткового захисту, надають копію посвідчення біженця або особи, яка потребує додаткового захисту, до якого внесена інформація про дітей.

Особи, які звернулись за захистом в Україні, надають копію довідки про звернення за захистом в Україні, до якої внесена інформація про дітей.
2. Для зарахування дітей з особливими освітніми потребами до інклюзивних груп закладів освіти додатково подається висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.
3. Для зарахування дітей до закладу освіти у групи компенсуючого типу додатково подається: для спеціальних груп – висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

До закладів груп компенсуючого типу зараховуються діти з порушеннями, захворюваннями, що визначені пунктами 15-31 Порядку комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 27 березня 2006 року № 240/165, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 квітня 2006 року за № 414/12288.

Протипоказання для прийому дітей до закладів (груп) дошкільної освіти компенсуючого типу зазначені у пункті 32 Порядку комплектування дошкільних навчальних закладів (груп) компенсуючого типу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 27 березня 2006 року № 240/165, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 11 квітня 2006 року за № 414/12288.
4. У разі зарахування дитини з інвалідністю до заяви мають бути додані:

1) копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 8 років, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я чи копія посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу, відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю»;

2) копія індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю (за наявності).
5. Зарахування дітей до закладів освіти здійснюється наприкінці оздоровчого періоду та не пізніше 31 серпня у порядку надходження заяв батьків про зарахування дитини до відповідного закладу освіти (групи) згідно системи електронної реєстрації.
6. Додаток до розділу «Формування електронної черги»
Заявка на електронну реєстрацію дитини до ЗДО повинна містити:
– прізвище, ім`я, по-батькові дитини.
– дату народження дитини;
– серію та номер документа, що підтверджує особу дитини (наприклад, свідоцтво про народження дитини);
– приєднання сканкопії документів, що підтверджують особу дитини (наприклад, свідоцтво про народження дитини);
– адресу реєстрації або місця проживання дитини;
– пільговий статус дитини (за наявності);
– приєднані сканкопії документів, що підтверджують пільговий статус дитини;
– ЗДО до якого подається заявка;
– бажану вікову групу;
– контактні дані заявника.
Заявник несе персональну відповідальність за достовірність та коректність інформації, поданої у заявці.
Заявник може подати не більше 3 (трьох) заявок на одну дитину.
Після подання заявки автоматично присвоюється їй реєстраційний номер та фіксується дата та час подання.
7. У першу чергу до закладів освіти зараховуються діти пільгових категорій для яких визначено 20% місць встановленої наповнюваності групи:

1) проживають на території обслуговування закладу освіти;

2) є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в цьому закладі освіти;

3) є дітьми працівників бюджетної сфери Зимноводівської ОТГ;

4) належать до категорій дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями;

5) мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та влаштовані до сімейних форм виховання;

6) мали статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, але втратили його у зв’язку з усиновленням (у разі, якщо батьки дитини не зберігають таємницю усиновлення);

7) мають право на першочергове зарахування до закладів освіти відповідно до законодавства або міжнародних договорів та угод;
8) дитина з інвалідністю, яка не має протипоказань;
9) діти учасників АТО, ООС постраждалих при Революції Гідності;
10) діти внутрішньо – переміщених осіб.
При поданні заяви один з батьків має пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини до закладу освіти, із зазначенням його реквізитів у заяві. У випадку, якщо право на першочергове зарахування не підтверджено, дитина зараховується до закладу освіти на загальних підставах.
Після зарахування дітей, які належать до категорій, зазначених у пункті 7 цього Положення, на вільні місця відбувається зарахування інших дітей, батьками яких було подано заяви про зарахування у встановленому порядку до відповідного закладу освіти.
8. Формування груп у закладах освіти:
– щорічно до 01 червня поточного року заклади освіти оприлюднюють інформацію про кількість вільних місць на наступний навчальний рік.
9. Зарахування дітей здійснюється наказом керівника ЗДО до 1 вересня поточного року згідно з електронною чергою до даного типу вікової групи.
10. Розподіл вихованців між групами закладу освіти здійснюється, як правило, за віковими (одновіковими, різновіковими) та сімейними (родинними) ознаками, що передбачає зарахування в одну групу дітей, які перебувають між собою в родинних стосунках.
11. Інформація про наповненість (комплектацію ) груп станом на 1 вересня публікується адміністрацією ЗДО на офіційному сайті та у розділі даного ЗДО в сервісі.